Jump to content
Product Design Forums

Treasurebox
Sign in to follow this  
admin

Wuxi Grand Theatre

Recommended Posts

12-495x344.jpg

In 2008, PES-Architects won first prize in the invited international architectural design competition for Wuxi Grand Theatre.

The Wuxi Grand Theatre is located on a man-made peninsula of Wu-Li Lake, south of Wuxi centre city and is the most important new cultural building project of the Tai-Hu New City. The Wuxi Grand Theatre due to its location and its architectural image is the newest landmark building in the Wuxi area.

The new complex contains a wide variety of functions, but most noticeably it will house the 1680 seat Grand Theatre for classical and Chinese opera, ballet, and symphony orchestral music and a Comprehensive Performance Hall with a capacity 690 seats.

The main architectural image of the Wuxi Grand Theatre consists of eight leaves, or wings, which, together with the terraced stone plinth give the impression of a butterfly descending onto the shore of the Wu-Li Lake. This artist and sculptural form creates a landmark building for Wuxi’s new performing arts center. PES-Architects wanted to give such a form to this new art institute so that the building itself becomes a work of art – a big sculpture. In addition to this the wings are an important part of the ecological concept as they protect the building mass from the direct heat of the sun.

In order to take full advantage of its lakeside location, the main entrance and public spaces have been raised from the surrounding level creating a stone plinth. On the top of this sits the two stone auditoriums, which are linked by the glazed entrance lobby with open views across Wu-Li Lake.

There are additional views across the lake and to the direction of the old city from the two public lakeside foyers and the terraces connected to them.

A second public entrance is provided from the lower lakeside level and under the plinth are the technical and service facilities, shared by both auditoriums, as well as parking areas for staff and services, the audience and for VIP guests.

Designed by PES Architects

LqfuZIm-0bg

 

View the full article

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now
Sign in to follow this  

×

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.